Festival of the May Queen
Tekstiiliteos on Eliel Saarisen suunnittelema ja Loja Saarisen studion toteuttama kuultokudossidoksella tehty kuvakudos (Tapestery). Teos on pienempi kopio Michiganin Cranbrooksissa sijaitsevan Kingswoodin koulun yhdestä tekstiiliteoksesta (Tapestery for Kinswood school. Cranbrook). Tekstiiliteoksen valmistuminen voitanee ajoittaa Kingwoodin koulun valmistumisen aikoihin eli 1930-luvulle
Bobäckanin koululle tekstiili on lahjoitettu 1950-luvulla.

 

Loja ek työhuoneella                        Loja ek nurjalta työhuoneella

Tekstiili oikealta ja nurjalta puolelta ennen konservointia. Vuorikangas on tässä vaiheessa purettu.

 

LS värit

Yksityiskohta May Queenista, langat vastaavat  alkuperäisiä värejä.

 

Tekstiiiliteoksen koko on leveys (loimen suunta) 229cm x korkeus ( kuteen suunta) 263cm. Se on kutomisen aikana huoliteltu siten ettei siihen ole tarvinnut tehdä huolittelu ompelemalla. Tekstiiilin pohja on kudottu melko harvasti (kuvakudossidoksella), mutta kuva-alueet ovat tiiviimpää kudosta. Tekstiilin materiaalit ovat pääosin pohjassa pellavaa ja kuvioissa villaa, sekä myös joko silkkiä tai merseroitua puuvillaa. Eri värisävyjä on laskettu tekstiilissä olevan yli 170.

Siihen on kuvattu seitsemän neitoa, joista keskimmäinen (May Queen) on puettu keltaiseen pitkään pukuun ja tämä katsoo eteenpäin. Muut neidot ovat puettu vihreänturkooseihin mekkoihin, kolme kummallakin puolella ja he katsovat keskellä olevaa neitoa ojentaen hänelle mm. omenoita ja kannatellen kukkaköynnöstä. Vasemmalla puolella on myös kuvattu takajaloillaan seisova koira. Neitojen yläpuolelle on kuvattu mm. lintuja.

Tekstiilin yläreunaan on ommeltu pellavakankaasta kapea ripustuskuja, jossa on viisi aukkoa kiinnitystä varten. Vuorikangas on punaruskea puuvillaa, joka on kaksi osainen. Vuoritus alkaa kujan jälkeen. Se on huoliteltu konesaumoilla, mutta itse tekstiiliin se on ommeltu käsin pienillä tiheillä pistoilla. Alaosaan on ommeltu n. 30cm pala kiinteästi tekstiiliin kiinni. Yläosan vuoritus tuleen osittain päälle ja se on alareunastaan avonainen. Tällä on haluttu ilmeisesti varmistaa vuorikankaan istuvuus. Vuorin alkuperäisyydestä ei ole tietoja.

Loja vuoritus ek
Alaraunan vuoritus ja lappu jossa lukee: Tapestery for Kingswood school, Cranbrook 16´x18´ ½size copy
Design: Eliel Saarinen
Loja Saarinen Studio

 

Tekstiilin vauriot
Tekstiiliteos on melko huonossa kunnossa. Tekstiili on ollut esillä aurinkon valossa jatkuvasti useita vuosikymmeniä, joten se erittäin haalistunut ja on myös jonkin verran kuitutasolla haurastunut.

Tekstiilistä mitattiin Ph useasta kohdasta ja todettiin sen olevan hapan. Yläreunassa pH arvot olivat alimmillaan 3,85 ja korkeimmillaan 4,67. Alareunan pH olivat vain hieman korkeammalla 4,09 ja 4,59.

Teoksessa on lisäksi useita lika tahroja, johtuen sen pituudesta ja sijoituspaikasta koululla. Varsinkin alareunassa ja sivuilla on jonkin verran sivuilla on katkenneita lankoja ja likatahroja. Ripustus on pitänyt kudoksen ehjänä, jonkun verran tekstiili on venynyt alareunasta.
Konservointiraportti
Tekstiilin vuoritus purettiin ja teos pintapuhdistettiin imuroimalla pienen suuttimen avulla matalalla imuteholla. Tekstiilistä mitattiin pH ja lankojen värien kestävyyttä testattiin. Tekstiili todettiin happamaksi, mutta mahdollisuuksien mukaan pesun kestäväksi. Teoksen värien kesto sen sijaan estää vesipesun. Varsinkin tummat värit kuten musta ja punainen päästivät heti kasteltaessa väriä. Pintapuhdistusta jatkettiin luonnonkumisienen avulla. Teoksen pH mitattiin uudestaan ja arvot olivat nousseet melkein yhdellä asteella. Tahrat saatiin poistettua paikallisesti puhdistettuun veteen kastellulla pumpulipuikolla.

Loja vuorikankaan purkaminen               Loja imurointi

Vuorikankaan irrotus.                                                                       Tekstiilin imurointi.

Loja pHmittaus            Loja värinkestotestit

pH-mittaus tekstiilin alareunasta.                                                Lankojen värien kesto testausta.

 

Puhdistuksen jälkeen alareunan vauriot tuettiin ohuella silkkiharsolla. Harso laitettiin alareunan kuvion kohdalla nurjalle puolelle. Harsoa nostettiin myös oikealle puolelle noin 1½ cm verran suojaamaan reunaa josta oli katkeillut muutamia lankoja. Suurin vaurio tuettiin lisäksi harsoon sidepistoin silkkilangalla.

 

Loja alareuna vaurio             Loja alareuna vaurio kj

Alareunan vaurio ennen ja jälkeen konservoinnin.

 

Tekstiilin alustan kehys on tehty puurimoista, jonka tekemisestä vastasi vitriinin tekijä. Kehys päällystettiin happovapaalla microwave-pahvilla. Levy pehmustettiin esikäsitellyillä eli pestyillä tekstiilimateriaaleilla. Ensin laitettiin paksu puuvillaflanelli, jonka päälle pingotettiin luonnonvärinen pellavakangas. Kankaat saatiin pingotettua levyn rimoihin.

Tekstiilin alle kiinnitettiin vanha erikseen pesty vuorikangas, jotta teoksesta saadaan alkuperäisen näköinen. Tekstiili on niin harvasti tehty, että alla näkyvä väri vaikuttaa sen väritykseen. Teos ommeltiin pohjakankaisiin kiinni reunoista ja keskeltä.

 

_MG_4689    _MG_4696

Tekstiilin rimakehys telineellä.                                           Rimojen päälle on laitettu happovapaa pahvi ja kangaskerrokset.

_MG_4711    _MG_4716

Vuorikankaan ompelu alustaan.                                         Tekstiilin asettelu alustalle.

_MG_4731      Tekstiilin nosto vitriiniin
Tekstiilin ompelu alustalle.                                                    Tekstiilin asettelu vitriiniin.

_MG_4760

Tekstiili vitriinissä.

Categories:

Comments are closed